Vad tycker MUF?

  • Arbete & Ekonomi

    ARBETSLÖSHETEN EFTER ÅTTA ÅR AV SOCIALDEMOKRATI

    2021 var ungdomsarbetslösheten i Sverige på hela 23 procent. Det går att jämföra med USA där samma siffra låg på 8,3 procent Det är alltså inte bara på grund av coronapandemin som var fjärde ungdom i Sverige inte har ett jobb, utan det beror på de politiska beslut som regeringen har fattat. Exempelvis har regeringen fördubblat arbetsgivaravgifterna för unga.

    BIDRAG

    Alltför många unga växer i dag upp med föräldrar som inte har jobb att gå till. I stället lever många på bidrag. I Sverige kan man få så mycket att det i bland inte ens lönar sig att jobba i stället. Det är inte något fel på den personen som inte har ett jobb, utan det är snarare ett politiskt misslyckande.

    JOBB

    Alla som har jobbat vet att ett jobb innebär mer än att man får lön den 25:e varje månad. Det innebär en känsla av självständighet och självförtroende. Det är också tack vare att folk jobbar och betalar skatt som vi kan betala för allt det gemensamma vi har i samhället. Det är dina skattepengar som går till att finansiera nattbussen, skolan du går till, polisen, sjukvården med mera.

    ARBETSLINJEN

    Arbetslinjen innebär i grund och botten att alla som kan jobba, också ska jobba. Det är från jobb vi får skattepengar till allt vårt gemensamma, och det är jobben som är vägen till ett framgångsrikt samhälle.

    VÅRA FÖRSLAG

    • Sänk skatten på att anställa unga

    • Inför bidragstak så att man inte kan tjäna mer på bidrag än jobb

    • Sänk skatten så att alla som jobbar kan behålla mer av sin lön

    • Vi behöver sänka inkomstskatterna – så att det lönar sig bättre att anstränga sig.

    • Utöka RUT- och ROT-avdragen – för att skapa fler enkla jobb.

    • Sänk skatterna på sparande – sparande ska premieras, inte motverkas.

    • Lägg större vikt vid att nå överskottsmålet – Sverige måste vara redo för svårare tider.

  • Invandring & Integration

    Att Sverige är ett land som människor vill flytta till och inte ifrån är fantastiskt. Men alldeles för många blir inlåsta i utanförskap när det tar alldeles för lång tid att komma in på arbetsmarknaden. Efter åtta år har hälften av alla nyanlända ett arbete. Därför vill vi arbeta med att riva murarna runt arbetsmarknaden så att fler människor kan få sitt första jobb i Sverige.

    Det första man möts av när man kommer hit är bidrag. När man kan tjäna mer på att leva på socialbidrag än att jobba på ICA eller i tobaksaffären, då kommer såklart många att leva på bidrag. Sverige ska inte vara en kravlös gemenskap – vill man bosätta sig här ska man också förväntas göra rätt för sig och röra sig mot egen försörjning.

    Vi tar bestämt avstånd från främlingsfientlighet och rasism. Integrationsproblemen beror inte på att personer har olika ursprung, det är vår arbetsmarknad och bidragssystemen som inte fungerar. Den viktiga frågan är hur jobben blir fler, hur vägen till arbetsmarknaden blir kortare och att det alltid ska löna sig bättre att jobba än att gå på bidrag.

    VÅRA FÖRSLAG

    • Vi behöver ett samhälle där man förväntas gå på SFI eller utbilda sig för att få bidrag. Det är viktigt att ställa krav för att få bidrag – så är det ju för att få CSN.

    • Vi behöver göra det mer lönsamt att gå från bidrag till jobb – därför behövs ett bidragstak och lägre skatter på arbete.

    • Vi behöver stoppa kompetensutvisningarna – högutbildade som gör rätt för sig ska få stanna.

    • Vi behöver fler jobb utan krav på längre utbildning och där man kan komma in utan att kunna perfekt svenska, därför måste skatterna på jobb och företagande sänkas.

    • Vi behöver se till att man snabbt kan få sina kunskaper och tidigare utbildningar validerade och tillgodoräknade.

    • Vi behöver införa ett bidragstak så att det lönar sig att anstränga sig, det ska aldrig gå att tjäna mer på socialbidrag än att arbeta.

  • Jämställdhet

    Sverige har länge varit ett föregångsland när det gäller jämställdhetsarbete. En tillgänglig förskola, avskaffad sambeskattning och lagar mot könsdiskriminering har alla varit reformer som öppnat arbetsmarknaden för fler kvinnor. Det historiska jämställdhetsarbetet har gett resultat. I dag har Sverige EU:s högsta siffror för sysselsättning bland kvinnor samtidigt som löneskillnaderna mellan män och kvinnor både avtar och ligger under EU-snittet.

    På andra områden är utvecklingen emellertid på väg åt fel håll. I det utanförskap som biter sig fast i många förorter är det kvinnor som drabbas hårdast. Endast varannan utomeuropeiskt född kvinna är i arbete och för de kvinnor som har låg utbildningsnivå är det inte ens en tredjedel som befinner sig på arbetsmarknaden.

    Riktig jämställdhet kommer när förutsättningarna är lika för alla. Det är här vår konflikt med de rödgröna partierna ligger. Deras jämställdhet handlar aldrig om människors egen kraft, utan bara om utfallet människor emellan. Vi har en annan idé. Jämställdhet når man genom att låta fler tjejer stå på egna ben, i karriären och i hemmet. Ett ‘’fuck-off-kapital’’, RUT och ett reformerat bidragssystem gör mer för att minska lönegapet än kvotering.

    Fler arbetade timmar, svarta jobb som tillåts bli vita, fler karriärvägar och sänkta inkomstskatter har varit och kommer att vara viktiga beståndsdelar i bygget av ett mer jämställt samhälle.

    VÅRA FÖRSLAG

    • Vi behöver möjliggöra för fler att göra karriär inom kvinnodominerade sektorer som vården och skolan.

    • Vi behöver stoppa fattigdomsfällorna – kvinnor ska inte vara i hemmet utan på arbetsmarknaden och tjäna pengar. Det ska alltid löna sig för familjer att kvinnor börjar arbeta.

    • Vi behöver underlätta för barnfamiljer i vardagen genom ett utökat RUT-avdrag.

    • Vi behöver skärpta straff på sexualbrott.

    • Vi behöver ta krafttag mot hedersrelaterat våld och förtryck – straffen måste bli hårdare och möjligheterna att skydda den som är utsatt måste förbättras.

  • Trygghet

    Polisen betecknar 61 områden i Sverige som utsatta, 23 av dem som särskilt utsatta. Förra året dödades 43 personer i skjutningar. Gängvåldet sprider sig in på akutmottagningar och riktar sig mot blåljuspersonal inom polis, sjukvård och räddningstjänst. Var tredje kvinna känner sig otrygg utomhus i sitt eget bostadsområde på kvällen. Polistätheten är den lägsta på ett decennium, samtidigt som många platser på polishögskolorna står tomma och erfarna poliser väljer att sluta. Betalar vi bland världens högsta skatter måste vi också ha rätten att känna oss trygga – det kan vi inte idag.

    Moderaterna är partiet för lag och ordning. Under Alliansens åtta år vid makten ökade antalet poliser i Sverige, men de framstegen har Socialdemokraterna utraderat efter endast en mandatperiod. Sveriges poliser måste ges förutsättningar att göra sitt jobb. Polisens organisation behöver effektiviseras, poliser ska inte fastna i onödigt pappersarbete när de i stället borde ingripa mot, utreda och klara upp brott.

    Sverige behöver hårdare straff. Det gäller till exempel attacker mot blåljuspersonal, sexualbrott, bostadsinbrott, grova vapenbrott och våldsbrott. Den som begår upprepade brott bör få ett väsentligt strängare straff än den som begår ett enstaka brott. Mängdrabatten bör dessutom avskaffas – den som begår flera brott samtidigt ska inte komma undan lindrigare än om det vore enskilda händelser. Ej heller ska den som är under 20 år få lägre straff – är man vuxen nog att kasta en sten på en polis är man också vuxen nog att ta sitt straff. Därför bör även åldersstraffrabatten avskaffas.

    VÅRA FÖRSLAG

    • Vi behöver göra de satsningar som krävs för att få 10 000 fler polisanställda.

    • Vi behöver högre polislöner, och vill därför höja dem med 3 000 kr per månad.

    • Vi behöver hårdare straff för vålds- och sexualbrott.

    • Vi behöver effektivisera polisen så att fler brott kan utredas och klaras upp.

    • Vi behöver förbättra kompetensen kring sexualbrott inom rättsväsendet så att fler vågar anmäla.

    • Vi behöver dubblera straffen för gängkriminella så vi får färre brottslingar ute på gator och torg.

    • Vi behöver även arbeta förebyggande genom en bättre skola, en arbetslinje och att socialtjänsten fångar upp riskpersoner tidigt.

  • HBTQ

    Vi anser att alla ska vara lika inför lagen, oavsett sexualitet. Vi vill därför att all familjelagstiftning ska vara könsneutral och att alla ska kunna donera blod på lika villkor. Regler som är diskriminerande måste tas bort.

    Var och en ska ha rätt att leva precis som man vill. Många HBTQ-personer utsätts fortfarande för förtryck. Vissa utsätts för hedersförtryck eller konverteringsterapi. Det behöver motarbetas. Detsamma gäller utanför Sverige.

    Många HBTQ-par som vill bilda familj möter fortfarande regelkrångel och förbud som gör det svårt att skaffa barn. Vi är för att Sverige ska tillåta surrogatmödraskap så att alla som vill ska kunna bilda familj.

    VÅRA FÖRSLAG

    • Förbjud konverteringsterapi, som syftar till att ändra en individs sexuella läggning eller könsidentitet.

    • Inför en särskild brottsrubricering för hedersbrott.

    • Tillåt altruistiskt surrogatmoderskap.

    • All familjelagstiftning ska vara könsneutral.

    • Använd biståndet som påtryckningsmedel mot länder som inte respekterar allas lika rättigheter.

  • Utbildning

    Skolan är den bästa grunden för varje individ som vill förbättra sina livsmöjligheter. Det är språngbrädan ut i resten av livet. Det är i skolan alla elever, oavsett bakgrund, ska få en chans att själv forma sitt liv efter egna drömmar.

    Alla elever har rätt till kunskap och studiero. Men ingen elev har rätt att förstöra någon annan elevs eller lärares undervisningstid. Många elever faller mellan stolarna i skolan i väldigt tidig ålder. Därför är duktiga lärare, en bra skolmiljö och tidig uppföljning genom betyg viktigt.

    Valfriheten är oerhört central för oss moderater. Rätten att själv få välja skola möjliggör att alla elever själva får bestämma inriktning och plats för sin utbildning. Detta driver också konkurrensen, eftersom dåliga skolor väljs bort. Unga ska självklart få bestämma vilken skola de ska gå på, och det måste gälla oavsett om det är en friskola eller kommunal skola man väljer. Socialdemokraterna pratar nu öppet om att begränsa det fria skolvalet och helt förbjuda friskolor, det är en utveckling vi alltid kommer att stå upp emot.

    Skolans största utmaning handlar i dag mycket om att i framtiden få riktigt bra och kompetenta lärare. Läraryrket måste bli mer attraktivt, och det tror vi att yrket kan bli med fler karriärtjänster. Riktigt bra lärare ska också tjäna riktigt bra med pengar. Lärare borde också ges större befogenheter att hålla ordning och reda i klassrummet samt få bättre möjligheter till nya karriärvägar.

    VÅRA FÖRSLAG

    • Vi behöver ha skickligare lärare i skolan – en riktigt bra lärare ska kunna tjäna 40 000, 50 000 eller 60 000 kronor.

    • Vi behöver förbättra lärarutbildningen och göra den mer attraktiv – för bara ett par år sedan var det fler som sökte till Paradise Hotel än till lärarutbildningen. Det är helt oacceptabelt.

    • Vi behöver se till att varje elev får det stöd som de behöver – köerna till BUP har tredubblats under den här mandatperioden.

    • Vi behöver försvara och behålla det fria skolvalet.

    • Vi behöver både friskolor och kommunala skolor i Sverige, och ett vinsttak kommer i praktiken att innebära att nästan alla friskolor kommer att behöva stänga ned.

    • Vi behöver en bättre koppling mellan utbildning och arbetsmarknaden.

  • Säkerhetspolitk

    Samtidigt som konventionella krig fortsätter utgör desinformation, påverkanskampanjer och cyberattacker ett allt större hot mot Sverige. Framför allt är det Kina, Iran och Ryssland som försöker påverka oss, stjäla företagshemligheter och jaga dissidenter i Sverige.

    Sverige har nu äntligen tagit steget till att bli fullvärdig medlem av försvarsalliansen Nato. Det skapar inte bara mer säkerhet i vårt närområde men ökar möjligheten till nära samarbete i Norden. Det är viktigt att vi fullföljer det steget. När Ryssland bombar barnsjukhus kan inte svaret från Sverige vara att vi ska vara “neutrala”. När vi väl gått med bör vi även bidra till Natos militära närvaro i Baltikum.

    VÅRA FÖRSLAG

    • Införa ett nationellt säkerhetsråd. Rådet ska ha som uppgift att arbeta med frågor som rör rikets säkerhet i bred bemärkelse. Oavsett pandemi, kris eller krig.

    • Rejält höja försvarsanslagen. Förberedelser tar tid och vi vet inte när nästa kris eller krig kommer.

    • Sverige ska gå med i Nato

  • Klimat- och miljö

    Grunden i Moderaternas miljöpolitik är att den som skräpar ner också ska betala för sig. Grön skatteväxling är nödvändigt och bra för att möta klimatutmaningarna.

    Att ta ansvar i miljö- och klimatpolitiken är också att se till att Sverige är ett föregångsland, där vi kan minska utsläppen och samtidigt behålla ekonomisk tillväxt. Vår forskning och innovation är det bästa och mest effektiva sättet vi kan bidra i det globala klimatarbetet.

    Miljölösningar måste också vara långsiktiga och ta i beaktande personers privatekonomi. Hastiga lag- och regelförändringar hotar att underminera medborgarnas stöd för klimatarbetet och i slutändan tilltron till politiken.

    Regeringen och Alliansen har under mandatperioden tillsammans drivit igenom världens mest progressiva klimatlag. Moderaterna står dessutom bakom klimatmålen som klubbades i samband med klimatlagen – vi har alltså samma mål som regeringen. Det är bra för Sverige framtid, näringsliv och ekonomi. Regeringen fortsätter dock att införa åtgärder som skadar svensk ekonomi och tillväxt utan att bidra till klimatarbetet.

    Vårt bidrag är svensk forskning, svensk export av innovationer och tydliga klimatinvesteringar i andra delar av världen. Det är en roll som passar Sverige och där vi gör som mest nytta för klimatet.

    VÅRA FÖRSLAG

    • Vi behöver se till att det kostar mer att smutsa ner.

    • Vi behöver satsa på forskning och utveckling, och behålla vår miljövänliga energi. I budgetförslaget för 2018 ville Moderaterna satsa dubbelt så mycket som regeringen på miljöforskning.

    • Vi behöver prioritera internationella klimatinvesteringar – klimathotet är ett globalt problem.

    • Vi behöver göra det lättare att välja tåget, därför vill vi öka anslagen till järnvägens underhåll med nästan 50 procent.

  • Välfärd

    Det finns såklart privata vårdcentraler, skolor och äldreboende som är dåliga, men också de som är bra. Det gäller både privata och offentliga verksamheter. Vår politik är att vara mycket tuffare mot den som missköter verksamheten, oavsett vem som driver den. I Sverige ska det finnas både offentliga och privata aktörer, och medborgarna ska själva få bestämma vilken skola, vårdcentral eller vilket äldreboende de ska gå till.

    Sedan regeringen tog över 2014 har vårdköerna till operation mer än fördubblats. I dag står över 100 000 människor i Sverige i vårdköer. Drabbas man av vissa cancertyper kan köerna till och med vara så långa att man riskerar sitt liv i väntan på vård. Dessutom har antalet barn som väntat längre än 30 dagar på insats från barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) mer än trefaldigats sedan december 2014. Köernas tillväxt beror mycket på att regeringen har avskaffat kömiljarden. Den gav drivkrafter så att landsting och regioner som minskade kötiderna också fick mer pengar av staten. Kömiljarden fungerade och kötiderna gick ner, ändå avskaffade regeringen den.

    VÅRA FÖRSLAG

    • Vi behöver bättre kvalitetskontroller i skolan, sjukvården och omsorgen.

    • Vi behöver försvara det fria vård- och skolvalet.

    • Vi behöver fler aktörer för att göra välfärden bättre. Det viktiga är att kvaliteten regelbundet kontrolleras och förbättras. Vem som driver verksamheten spelar mindre roll.

    • Vi behöver förkorta vårdköerna. Sedan regeringen avskaffade kömiljarden har vårdköerna fördubblats, nu står över 100 000 människor i vårdkö. Vi vill åtgärda problemet genom att införa tre kömiljarder per år.

    • Vi behöver lägga resurser på välfärden. Därför prioriterar vi dess kärna: vård, skola, och omsorg, medan de rödgröna prioriterar bidrag.