MODERATA STUDENTER

Arkivet är Moderata ungdomsförbundet i Hallands samlingsplats för dokument och filer. Här hittar du pressbilder, mallar och dylikt.

MST

  • Moderata studenter (MST) är en sektion inom Moderata Ungdomsförbundet (MUF), avsedd för studerande vid eftergymnasiala studier. Hösten 2007 och våren 2008 genomförde MUF kampanjer på universitet och högskolor och nätverket Moderata Studenter bildades mellan MUF-föreningar verksamma vid högskolor.

    Representanter från föreningarna i nätverket samlades till ett konvent i Skärholmen den 23-24 augusti 2008, varvid stadgar för nätverket antogs. Det första riksårsmötet ägde rum i Nacka i januari 2009, då Caroline Garsbo valdes till MST:s första riksordförande.

    MST leds av en rikssttyrelse bestående av en riksordförande, en vice riksordförande och fyra ledamöter. Nuvarande riksordförande är Izabel Riedl (sedan mars 2023).

    På flera av landets eftergymnasiala skolor finns MST-föreningar som i många fall fungerar som alternativ till skolornas elevråd. Föreningarna driver allt från lokala skolfrågor till nationella skolfrågor som till exempel slopat fribelopp.

  • FRIBELOPPET

    Genom att slopa fribeloppet skulle fler studenter kunna arbeta och samtidigt fokusera på sina studier. Detta skulle inte bara ge dem möjligheten att tjäna mer pengar för att klara av studierna, utan också ge dem möjlighet att skaffa sig praktisk erfarenhet inom sitt yrkesområde. Detta skulle i sin tur kunna öka deras chanser att få ett jobb efter examen.

    Vidare skulle slopandet av fribeloppet också kunna bidra till en mer jämlik och inkluderande utbildning, där fler studenter från olika bakgrunder och socioekonomiska förhållanden skulle ha möjlighet att studera och uppnå sina mål. Många studenter idag är tvungna att söka extra finansiering från familj och vänner för att kunna finansiera sina studier, vilket kan vara en svårighet för dem som inte har en stark ekonomisk bakgrund.

    BOSTÄDER

    Att bygga fler studentbostäder är en viktig investering för framtiden och kan bidra till att skapa en mer inkluderande och tillgänglig högre utbildning. Idag är det ofta svårt för studenter att hitta en lämplig bostad till rimliga priser, vilket kan påverka deras studieprestationer och deras upplevelse av studentlivet negativt. Genom att bygga fler studentbostäder kan vi säkerställa att fler studenter har en stabil och trygg bostad under sin studietid.

    Fler studentbostäder skulle också kunna bidra till en ökad mångfald bland studenter, genom att göra det möjligt för studenter från olika bakgrunder och socioekonomiska förhållanden att söka sig till högre utbildning. Idag kan det vara svårt för studenter från mindre välbeställda familjer att ha råd med hyror och boende i närheten av universitet eller högskolor, vilket kan begränsa deras möjligheter att söka sig till högre utbildning. Genom att bygga fler studentbostäder kan vi bidra till att skapa en mer rättvis och inkluderande utbildning där fler studenter har lika möjligheter att lyckas.